Hyppää sisältöön

Jaksokirje 13.11.-20.12.

Jaksokirjeet

Hei kulttuuripajalaiset!

Ulkona hämärtää ja maisema on hetkellisesti melko mustavalkoinen ja hidasliikkeinen, mutta onneksi Kulttuuripajalla meininki pysyy värikkäänä ja eläväisenä. Meillä valmistui juuri seitsemän uutta vertaisohjaajaa järjestyksessään kahdeksannesta vertaisohjaajakoulutuksesta! Onnea ja hurraa heille! Kulttuuripaja Virrasta on nyt valmistunut n. 60 vertaisohjaajaa.

Monipuolinen vertaisohjaajajoukko takaa myös monipuolisen ryhmätarjonnan. Ryhmiä onkin nyt peräti 20. Erilaisissa kädentaitoryhmissä voit tehdä vaikka kaverille joululahjan tai itsellesi jotain kivaa syksyä piristämään. Toiset ryhmät keskittyvät yhdessä oppimiseen – kiinnostaisiko vaikka suunnitella oma tietokonepeli? On ryhmiä joissa voi tehdä itsenäisesti ja ryhmiä joissa tehdään yhdessä. Tutustu rauhassa tulevaan jaksoon tässä kirjeessä ja valitse itsellesi sopivimmat ryhmät. Edelleen voi myös tulla vain kahville tai teelle, Kulttuuripaja Virran sohville on kuulemma mukava tulla aamulla heräilemään.!

Merkille pantavia asioita ja poikkeuspäivämääriä tässä jaksossa

Pe 9.11. Kulttuuripajan Open stage. Tule mukaan katsomaan mitä muut pajalaiset osaavat ja haluavat esittää, tai pidä oma n. 10 minuutin esitys! Kulttuuripaja Virta on auki klo 10-15, esitykset alkavat klo 11. Kulttuuripajan oma tila.

Pe 30.11. Kulttuuripaja on kiinni.

To 6.12. Itsenäisyyspäivä, Kulttuuripaja kiinni.

Ti 18.12. klo 10.00-11.30 Taidenäyttelyn suunnittelupalaveri Kulttuuripajan tilassa. Alamme valmistella poikkitaiteellista näyttelyä Pitkäänniemeen syksyksi 2019. Tule mukaan päättämään näyttelyn teemasta ja käynnistämään ideointi!

Ti 19.12. Jouluinen teemapäivä. Lisätietoja tästä myöhemmin.

To 20.12. Kulttuuripaja Virran pikkujoulut! Ohjelmassa mm. visailua, glögiä, piparin leivontaa ja koristelua sekä yhteislauluja. Myös pajan lautapelit ovat vapaassa käytössä koko päivän. Kulttuuripajan omassa tilassa.

21.12.-6.1. Joululoma, Kulttuuripaja kiinni.

Ryhmätoiminta 13.11.-14.12.

Kulttuuriryhmiin saa tuttuun tapaan ilmoittautua sähköpostilla tai puhelimitse heti tämän kirjeen saatuaan. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja vapaita paikkoja voi kysellä koko ryhmäjakson ajan. Kulttuuripajan ryhmissä ei vaadita ennakkotaitoja, vaan mukaan voi tulla kokeilemaan myös itselle uusia asioita. Muistathan myös ilmoittaa poissaolostasi jos olet sairaana tai sinulla on muu pakollinen meno, jottei vertaisohjaaja odottele ryhmäläisiä turhaan. Ryhmissä ei ole pakko tehdä mitään, eli halutessaan ryhmän toimintaa voi seurailla myös sivusta. Kaikki toiminta on kävijöille maksutonta. Ryhmiä ohjaavat pääasiassa vertaisohjaajat, ja seuraavien sivujen ryhmäkuvaukset ovat heidän itsensä tekemiä. Ryhmät alkavat täsmällisesti, joten tulethan ajoissa paikalle!

Tiistai

KLO 10.00-12.30 VAPAAN TYÖSKENTELYN AIKA. Kulttuuripajan oman tilan iso pöytä on vapaana omien keskeneräisten töiden tai uusien ideoiden toteutusta varten. Tervetuloa askartelemaan, bujoilemaan, maalaamaan, piirtämään, kirjoittamaan, kutomaan – mitä sitten haluatkin tehdä itsenäisesti ja omaan tahtiin, mutta saman pöydän ääressä toisten kanssa. EI ilmoittautumista, tule vain. Kulttuuripajan oma tila, 13.11.-11.12.

Klo 11.00-13.00 LAULURYHMÄ. Tervetuloa laulamaan yhdessä uudet ja vanhat lauluryhmäläiset. Lauletaan (ja soitetaan, jos soittotaitoisia paikalle päätyy) yhdessä pajan kansioista löytyviä kappaleita, mutta voit myös tuoda mukanasi toivelaulusi nuotit. Mitään ennakkotaitoja ei vaadita, rennolla tunnelmalla mennään. Kulttuuripajan oma tila 13.11.-11.12.

Klo 12.00-15.00 HELLO WORLD -koodausryhmä. Tervetuloa koodaamaan rennossa porukassa! Sekä vasta-alkajat että koodivelhot ja kaikki siltä väliltä ovat tervetulleita. Ryhmässä on mahdollista harjoitella koodaamista yhdessä muiden kanssa valmiiden tehtävien avulla tai työskennellä omien projektien parissa. Vertaisohjaajalle tuttuja kieliä suomen lisäksi ovat ainakin C++, Python ja MATLAB, mutta hän tukee parhaansa mukaan kaikissa ohjelmointiin liittyvissä asioissa. Haluat sitten kokeilla ohjelmointia ensimmäistä kertaa tai saada ohjelmointikurssin harjoitustyöt tehtyä, voit tulla kysymään neuvoa ja koodaamaan rauhassa omaan tahtiin. Pajalla on kolme tietokonetta käytettävissä, mutta ota oma läppäri mukaan, jos mahdollista. Ryhmätila Avokas, 2.krs. 13.11.-11.12.

Klo 12.30-15.00 SANA ON VAPAA –luovan kirjoittamisen ryhmä. Ryhmässä tyyli- ja tekstilaji on vapaa. Tehdään yhdessä harjoituksia, jotka saavat runosuonen sykkimään. Ryhmään voi halutessaan ottaa mukaan oman läppärin (tms.) kirjoitustehtäviä varten. Saunan takkahuone 5.krs. 13.11.-11.12.

Klo 13.00-15.00 KOLLAASITAIDE. Kollaasi on helppo kuvataidetekniikka, jossa ei tarvitse osata piirtää tai maalata. Kollaasi tehdään leikkaamalla ja liimaamalla erilaisia valmiita materiaaleja paperille uudeksi, omaperäiseksi kokonaisuudeksi. (Halutessaan teokseen voi lisätä osia myös maalaamalla tai piirtämällä.) Käytettävissä on mm. lehdistä ja kirjoista leikattavia kuvia ja tekstejä, kuvioituja papereita, kiiltokuvia, akryylimaaleja, vesivärejä, huopakyniä, värikyniä jne. Runsas materiaalitarjonta saa mielikuvituksen nopeasti liikkeelle. Aihe on aina vapaa, mutta jos ajatuksissa lyökin tyhjää, vertaisohjaaja esittelee jokaisella ryhmäkerralla yksinkertaisen teeman, jonka pohjalta voi tehdä mieleisensä kollaasin. Ryhmässä voi tehdä lähes kaikenkokoisia teoksia postikorteista alkaen. Kulttuuripajan oma tila, 13.11.-11.12.

Klo 15.00-17.00 KUNTOSALIRYHMÄ. Haluaisitko lisätä kehontuntemustasi, oppia uusia ja helppoja liikkeitä parantaaksesi lihaskuntoasi ja saada onnistumisen fiiliksiä liikunnasta? Tässä jaksossa Arttelin kuntosalilla jatkuu tiistaisin ja torstaisin Kulttuuripajan liikuntaryhmä, johon voi tulla mukaan kokenut tai kokematon liikkuja. Ilmoittautuessa kerro osallistutko vain tiistaina tai torstaina vai molempina. Ryhmää ohjaa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja Samuel. Ryhmän tavoitteena on lisätä kiinnostusta ja hauskuutta liikuntaan sekä omaan hyvinvointiin. Mukaan tarvitset vain mukavat, rennot vaatteet, vesipullon ja sisälle soveltuvat puhtaat jalkineet. Pohjakerroksen kuntosali 13.11.-11.12.

Keskiviikko

Klo 10.00-12.30 KIRJOPAJA. Kirjonta on vuoden käsityötekniikka! Tässä ryhmässä kirjotaan ompelukoneella ja käsin. Kirjonta yhdistetään ompelutöihin. Ommellaan pääosin kierrätysmateriaaleista ja tuunataan kirjoen oma tonttu/enkeli/pussukka/hihaheijastava. Ryhmässä on mallit ja ohjeet, joita saa myös soveltaa! Jotain myös takataskussa. Teemme retken Nextiiliin ensimmäisellä ryhmäkerralla 14.11. Lähtö klo 10 Kulttuuripajalta, tulkaa ajoissa paikalle! Retkeen on varattu aikaa klo 10-13.30. Kulttuuripaja maksaa TKL-bussimatkat Nextiiliin ja takaisin. Bussipysäkiltä on vähän kävelymatkaa, varautukaa sään mukaan. Katsokaa lisätiedot ”Nextiiliin”-liittestä. Ryhmä on kulttuuripajan omassa tilassa 21.11., 28.11., 5.12. ja 12.12.

Klo 10.30-13.00 KARAOKE. Tervetuloa laulamaan mikrofonin varteen hauskassa seurassa ja leppoisassa hengessä! Käytössämme on Singa-karaokeohjelman valikoima ja äänentoistolaitteet. Kellarin bänditila, 14.11.-12.12.

Klo 12.30-15.00 SISUSTUSRYHMÄ. Kiinnostaako sisustus, mutta Ikea tuntuu jo loppuunkalutulta instituutiolta ja kevyt (ja lievästi kokeellinen) puuhastelu porukassa kiinnostaa? Sisustusryhmässä tehdään itse ja tuunataan helppoja ja aloittelijoille sopivia pieniä sisustusprojekteja. Ryhmä sisältää kolme eri teemakertaa – sementtityöt (esim. tuikkuastiat ja magneetit), astioiden tuunauksen ja itse tehdyt kylpypommit ja kuorinta-aineet – sekä neljännen kerran, jolloin omia töitään voi vielä viimeistellä ja hioa. Kaikki itsetehdyt ja -tuunatut työt saa tietenkin itselleen omaan kotiin tai lahjapakettiin jouluksi! Muistathan, että et voi ilmottautua vain yhdelle teemakerralle, vaan ilmottautuminen koskee koko ryhmää. Huom! Ryhmä alkaa 21.11. Kulttuuripajan omassa työskentelytilassa Arttelin 3. kerroksessa. Lämpimästi tervetuloa! 21.11.-12.12.

Klo 13.00-14.30 LUKUPIIRI Lukupiirissä luetaan yhdessä lyhyitä tekstejä (kuten runoja ja novelleja) ja keskustellaan niistä. Luettavaa ei jää ”kotiläksyksi” eikä tekstejä tarvitse itse etsiä, lukemiseen on varattu aikaa ryhmäkerroilla. Ryhmäläiset voivat halutessaan esittää toiveita luettavista teksteistä. Voit myös tulla mukaan vain lukemaan ja kuuntelemaan keskustelua. Ryhmätila Pohja, 0.kerros 14.-21.11. Ja Ryhmätila Avokas, 2.krs 28.11.-12.12.

Klo 13.00-15.00 ANIMENYYMIT. Kaipaako animelistasi laajennusta? Ovatko piirit pienet ja olisi kiva löytää uusia ihmisiä, joiden kanssa jakaa animevinkkejä ja ajatuksia? Nyt kaikkeen tähän ja vähän muuhunkin on loistava tilaisuus! Ryhmän alkuun katsotaan jonkun animen ensimmäinen jakso ja sitten rupatellaan siitä ja muistakin sarjoista, hyvässä hengessä tietenkin. Teemme myös luotausta animen tekijöistä ja Suomen animeskenestä ryhmän kiinnostuksen mukaan. Voit tulla jakamaan animesuosituksia ja mietteitä tai vain kuuntelemaan keskustelua. Virallista taukoa ei ole, mutta sellaisen saa pitää halutessaan. Ryhmätila Tohveli, 2.krs. 14.11.-12.12.

Klo 13.00-15.00 VÄÄRÄN VÄRISET TAPETIT eli Kulttuuripaja Virran esiintyvä bändi. Bändiryhmä kokoontuu tässä jaksossa keskiviikkoisin. Kokoontumisten aikana valmistaudutaan jammaillaan, sävelletään, sovitetaan ja äänitetään jo valmista materiaalia. Ryhmä on suljettu ja jatkuva, mutta jos olet kiinnostunut bändisoitosta, tule juttelemaan Annan kanssa. Kosketinsoittajalle olisi tällä hetkellä paikka vapaana. Ryhmä vaatii soittotaitoa, pitkäaikaisempaa sitoutumista ja esiintymisvalmiutta. Kellarikerroksen bänditila. 14.11.-12.12.

Torstai

Huom. Mikään torstain ryhmä ei kokoonnu 6.12.

Klo 10.00-12.00 TORSTAIN MAALAUS. Tule mukaan leikkimään väreillä ja muodoilla omavalintaisen maalausprojektin muodossa. Ennakkotaitoja ei vaadita, mukaan voi tulla vaikka tarttumaan siveltimeen ensimmäistä kertaa. Välineinä pajalta löytyy akryylimaaleja sekä vesivärejä. Kulttuuripajan oma tila 15.11.-13.12.

Klo 10.00-15.00 TIETOKONEPELISUUNNITTELU.

Huom, vaihtuva tila: 15.11. 2.krs, Ryhmätila Tohveli; 22.-29.11. 5.krs, Saunan takkahuone; 13.12. 2,krs, Ryhmätila Avokas.

Klo 12.00-14.30 MIELI KUVIKSI -valokuvausryhmä. Tässä ryhmässä tutustutaan valokuvaukseen erilaisten harjoitusten ja powerpointtien muodossa. Ei ole väliä oletko aloittelija vai kokeneempi – ryhmässä saat tietoon kaiken tarpeellisen mitä tarvitsee tietää valokuvauksesta, ja pääset halutessasi olemaan sekä kameran edessä että takana. Halutessasi voit ottaa ryhmään mukaan oman läppärin ja/tai kameran. Ryhmätila Avokas, 2.krs. Vain 15.11. ja 22.11.

Klo 12.30-15.00 OMA MAAILMA -dioraamaryhmä. ”Dioraama on osittain kolmiulotteinen maisemamalli tai asetelma.” – Wikipedia

Tässä ryhmässä tehdään dioraamoja pahvilaatikoihin. Voit tehdä laatikkoon vaikka oman huoneesi mallin, maiseman tai mielikuvitusmaailman. Voit tehdä laatikosta esimerkiksi paikan miniatyyrihahmoillesi. Dioraamojen kanssa vain mielikuvitus on rajana, tervetuloa kokeilemaan! Huom. Ryhmä kokoontuu 3 kertaa 22.11., 29.11. ja 13.12. Kulttuuripajan oma tila.

Klo 12.45-15.00 VEGAANINEN KOKKAUSRYHMÄ. Kokkausryhmässä tehdään yhdessä vegaanista ruokaa hyvällä hengellä. Vegaaninen ruokavalio ei ole vaatimus, vaan olet tervetullut mukaan olipa oma ruokavaliosi mikä tahansa. Ryhmässä pyritään pitämään positiivinen asenne ruokaan, joten esimerkiksi laihdutuspuheet jätetään ryhmän ulkopuolelle. Ryhmä ei vaadi aikaisempaa ruoanlaittokokemusta, joten mukaan pääsee olitpa sitten kokeneempi kokki tai täysin tietämätön ruoanlaitosta. Kokoonnumme Arttelin pohjakerroksessa Läppä-huoneessa. Jos et löydä perille, Kulttuuripajalta neuvotaan. Vertaisohjaajalla on hygieniapassi. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista ruoka-aineallergioistasi, niin katsomme, käyvätkö valitut reseptit sinulle. Nähdään ryhmässä! Ryhmätila Läppä, 0.krs 15.11.-13.12.

Klo 15.00-17.00 KUNTOSALIRYHMÄ. Haluaisitko lisätä kehontuntemustasi, oppia uusia ja helppoja liikkeitä parantaaksesi lihaskuntoasi ja saada onnistumisen fiiliksiä liikunnasta? Tässä jaksossa Arttelin kuntosalilla jatkuu tiistaisin ja torstaisin Kulttuuripajan liikuntaryhmä, johon voi tulla mukaan kokenut tai kokematon liikkuja. Ilmoittautuessa kerro osallistutko vain tiistaina tai torstaina vai molempina. Ryhmää ohjaa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja Samuel. Ryhmän tavoitteena on lisätä kiinnostusta ja hauskuutta liikuntaan sekä omaan hyvinvointiin. Mukaan tarvitset vain mukavat, rennot vaatteet, vesipullon ja sisälle soveltuvat puhtaat jalkineet. Pohjakerroksen kuntosali 15.11.-13.12.

Perjantai

Huom, mikään perjantain ryhmä ei kokoonnut 30.11.

Klo 10.00-15.00 MODERNIT LAUTAPELIT Tykkäätkö lautapeleistä? Oletko kyllästynyt Afrikan tähteen ja Aliakseen? Lautapeliryhmässä perehdytään keveisiin ja keskiraskaisiin moderneihin peleihin, jotka soveltuvat aloittelijoille, mutta tarjoavat kokeneemmillekin harrastajille sopivasti purtavaa. Tarjolla on myös muuta purtavaa! Ryhmän kesto on 5h, siis kannattaa varata mukaan myös omat eväät. Peliporukka pitää ruokatauon pelien kannalta sopivassa välissä. Pelit käynnistyvät heti ryhmän alettua, joten tule ajoissa, että pääset mukaan jakoihin! Huom! Vaihtuva tila: 16.11: Ryhmätila Avokas 2.krs; 23.11: Ryhmätila Tohveli 2.krs; 7.12-14.12: Saunan takkahuone 5.krs.

Klo 10.00-12.30 MINIATYYRIMAALAUS. Jos miniatyyrien (figuurien ja pienoismallien) maalaus, rakennus ja kustomointi kiinnostaa, niin tässä kyseiseen puuhasteluun keskittyvä ryhmä. Ryhmään osallistuminen ei edellytä ennakkotaitoja, kiinnostus aiheeseen riittää. Ryhmän puolesta kaikille löytyy jotain maalattavaa, mutta myös omien figuurien, mallien tai vaikka pienien dioraamojen maalaus ja rakentelu on mahdollista. Tosin ryhmän maali-, väline- ja materiaalivarannot ovat rajalliset, mutta omaa välineistöä (ja maaleja/materiaaleja) voi toki ottaa mukaan. Kulttuuripajan oma tila 16.11.-14.12.

Klo 13.00-15.00 BUJO-RYHMÄ. Bullet Journal eli Bujo on itse tehty kalenteri, piirustuslehtiö, muistikirja ja päiväkirja samoissa kansissa. Bujo on helppo aloittaa eikä se tarvitse erikoistaitoja onnistuakseen – tarvitset vain muistivihon ja kynän! Bujon toteuttamiseen ei ole oikeaa tapaa vaan jokainen saa tehdä siitä omanlaisensa ja poimia ne ideat jotka kiinnostavat. Sinun ei tarvitse tuoda omaa muistikirjaa mukanasi, vaan saat sellaisen ryhmässä. Sinulla saa kuitenkin olla jo muistikirja tai aloitettu bujo ja olet silti tervetullut ryhmään. Tervetuloa laittamaan bujo syyskuntoon! Kulttuuripajan oma tila, 16.11.-14.12.

Nähdään Kulttuuripaja Virrassa!

Terveisin,

Anna: 040-962 7604  anna.purola@sosped.fi, toiminnanohjaaja

Virpi: 044-722 7780 virpi.stenlund@sosped.fi, vastaava ohjaaja