Hyppää sisältöön

Vertaisohjaajakoulutus

Kulttuuripaja Virran ryhmätoiminta perustuu ohjattuun, toiminnalliseen vertaistukeen. Jos haluat hakea vertaisohjaajakoulutukseen, ota yhteyttä työntekijöihin.

Mitä vertaisohjaajuus tarkoittaa?

Vertaisohjaajat ovat kävijöiden vertaisia: kulttuurista kiinnostuneita nuoria aikuisia, joilla on jokin mielenterveyden haaste. Useimmat vertaisohjaajat ovat ensin osallistuneet ryhmiin tavallisena kävijänä ja hakeneet sen jälkeen koulutukseen. Joillekin koulutus on ensimmäinen asia, johon he lähtevät mukaan Kulttuuripajalla.

Mitä vertaisohjaajakoulutukseen sisältyy?

Koulutukseen kuuluu kuusi neljän tunnin tapaamista. Niiden aikana käydään lävitse vertaisohjaajana toimimisen periaatteet ja käytännön asiat, pohditaan vuorovaikutusasioita ja valmistaudutaan erilaisiin tilanteisiin, ajatuksiin ja tunteisiin, joita voi tulla vastaan ryhmiä ohjatessa. Koulutuksen aikana suunnitellaan myös ensimmäinen oma ryhmä. Koulutuksen käyminen ei edellytä ryhmien ohjaamista ja siitä on hyötyä, vaikka et lähtisikään ryhmiä ohjaamaan. Vertaisohjaajat ovat ryhmien ohjaamisen lisäksi Kulttuuripajalla mukana esimerkiksi teemapäivien ja tapahtumien suunnittelussa ja toteuttamisessa, toimintaesittelyissä ja luomassa hyvää ilmapiiriä.

Koulutuksessa saat Vertaisohjaajan työkirjan ja muut materiaalit ja jokaisena koulutuspäivänä tarjotaan lämmin ruoka.

Vertaisohjaajilta edellytetään kykyä kohdella ystävällisesti ja asiallisesti erilaisia ryhmäläisiä sekä kykyä sitoutua aikatauluihin ja sopimuksiin. Erityistaitoja ei vaadita. Työntekijät tukevat vertaisohjaajia koulutuksen jälkeenkin säännöllisillä purkukeskusteluilla, ammatillisesti ohjatulla vertaistyönohjauksella ja olemalla aina paikalla talossa. Vastuu haastavista tilanteista on työntekijöillä.