Hyppää sisältöön

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten toimintaan pääsee mukaan?

Kaikkeen toimintaan pääsee mukaan tutustumiskäynnin kautta.

Voinko tulla mukaan kesken ryhmäjakson?

Uusia kävijöitä otetaan mukaan joka viikko ja pyrimme löytämään sinulle mukavaa tekemistä heti samalle tai seuraavalle viikolle. Voit siis hyvin tulla mukaan kesken ryhmäjakson. Osa ryhmistä on niin suosittuja, että ne täyttyvät heti jakson alkaessa, mutta monissa on edelleen paikkoja jakson loppupuolella. Jos itseäsi kiinnostavissa ryhmissä ei ole tilaa tai niitä ei ole juuri nyt tarjolla, kannattaa tulla kuitenkin tutustumiskäynnille, niin pääsee ilmoittautumaan heti seuraavan jakson ryhmiin, kun sen ilmoittautumiset alkavat.

Mistä näkee seuraavan jakson ryhmät?

Ryhmäjakso kestää aina viisi viikkoa. Kuudennella viikolla on suunnitteluviikko, jolloin Kulttuuripaja Virta on pääosin kiinni. Silloin vertaisohjaajat ja työntekijät kokoontuvat ja vertaisohjaajat kertovat, mitä ryhmiä haluavat ohjata seuraavassa jaksossa. Käytyäsi tutustumiskäynnillä, saat jaksokirjeen sähköpostiisi suunnitteluviikolla ja voit sen jälkeen ilmoittautua ryhmiin. Ne päivittyvät myös nettisivuille. Ennen suunnitteluviikon palaveria eivät työntekijätkään tiedä, mitä ryhmiä on luvassa. 🙂

Tuleminen jännittää kovasti. Uskallanko tulla?

Kulttuuripaja Virrassa on lempeä ilmapiiri ja pajalaiset ovat hyvin ymmärtäväistä joukkoa. Useimpia jännittää aluksi ja täällä saa olla puhelias, mutta myös hiljainen. Ryhmissä ei ole pakko tehdä mitään eli halutessaan voi myös vain seurailla ryhmän toimintaa. Omista asioistaan ei ole pakko puhua muille ja kaikki ovat sitoutuneet luottamuksellisuuteen. Työntekijät auttavat mielellään ja kovasta jännittämisestä voi puhua heti aloituskeskustelussa. Se on ihan tavallinen asia eikä haittaa mitään. 

Ryhmiin sitoudutaan viideksi viikoksi kerrallaan. Entä jos sairastun, lähden reissuun tai minulla on päällekkäinen vastaanottoaika jollakin viikolla? 

Jos tiedät esteestä jo ilmoittautuessasi, kerro siitä työntekijälle. Jos sairastut tai tulee muu yllättävä este, laita työntekijöille tekstiviesti tai sähköposti asiasta. Työntekijät kertovat vertaisohjaajille, kuinka monta ryhmäläistä ryhmään on sinä päivänä tulossa. Vertaisohjaajat arvostavat kovasti, että ilmoitat esteestä ja kun tulet, olet ajoissa paikalla ryhmässä. Jos ryhmä alkaa klo 10, voit tulla paikalle jo 9.45 jälkeen. Jos hyvästä yrityksestä huolimatta myöhästyt, tule silloin, kun pääset tulemaan!

Minulla on välillä todella vaikeita päiviä. Uskallanko silti ilmoittautua ryhmään?

Uskallat! Jos sattuu vaikea päivä, voit yrittää motivoida itseäsi niillä mukavilla asioilla, joita voit tehdä Kulttuuripajalla. Ne saattavat saada sinut hyvinkin paremmalle tuulelle. Jos tuleminen tuntuu kuitenkin ylivoimaiselta, ilmoita poissaolosta työntekijälle. Täällä ymmärretään kyllä tilanne.

Voiko ryhmään ilmoittautua, vaikka en ole varma, jaksanko osallistua sataprosenttisesti joka kerralla?

Voit ilmoittautua. Jokainen osallistuu ryhmässä oman jaksamisensa mukaan. On täysin ok myös seurata vierestä, kun muut tekevät. 

Olen opiskelija/työtön/töissä/sairaslomalla/eläkkeellä/kuntoutus-tuella, voinko osallistua?

Voit osallistua, jos vain itse ennätät. Kulttuuripaja Virran kävijöiden elämäntilanteet vaihtelevat.

Voinko tuoda omat eväät Kulttuuripajalle, ja missä niitä voi säilyttää?

Kulttuuripaja Virrassa on tarjolla ilmaiseksi kahvia, eri teelaatuja ja jotakin pientä purtavaa, yleensä hedelmää tai keksiä. Mukaan voi ja kannattaa ottaa lisäksi kunnon eväät, niin jaksaa. Meillä on omassa tilassa jääkaappi ja mikro, joita voi käyttää. Tarjolla on lautasia ja ruokailuvälineitä. Likaisia astioita varten on lattialla kori, johon voit laittaa ne. Työntekijät laittavat astiat koneeseen päivän päättyessä. Koronan vuoksi on tärkeää, että peset ja desinfioit kätesi aina ennen kuin otat jotakin kahvipöydästä tai käytät jääkaappia tai mikroa. (Maskisuosituksen aikana kahvitarjoilu on tauolla ja omia eväitä voi syödä esimerkiksi ulkona tai alakerran kahviossa.)

Täytyykö muille kävijöille kertoa oma nimensä tai jotakin muuta itsestään?

Kulttuuripaja Virrassa jokainen säätelee itse sitä, minkä verran haluaa asioistaan kertoa. Voit esiintyä etunimellä, lempinimellä tai itse valitulla nimellä. Jos haluat, vain työntekijät tietävät oikean nimesi. Aloituskeskustelussa puhutaan myös hieman elämäntilanteestasi kahden kesken työntekijän kanssa.

Voinko ilmoittautua ryhmään, vaikka ryhmässä tehdään jotakin, jossa olen omasta mielestäni huono?

Kyllä ehdottomasti! Ryhmät on tarkoitettu niin vasta-alkajille kuin kokeneille tekijöillekin, eikä ryhmissä ole tarkoitus arvioida, kuinka hyvä kukin on. Missään ryhmissä ei ole taitovaatimuksia lukuunottamatta esiintyvää bändiä.

Toiminta on suunnattu ihmisille, joilla on mielenterveysongelmia. Itselläni on ollut vain vähän masennusta. Ovatko kaikki muut siellä ihan sekaisin?

Kulttuuripaja Virtaan kokoontuu ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet samoista asioista ja toiminta pyörii aktiivisen tekemisen ympärillä. Moni on yllättynyt pikemminkin siitä, kuinka tavallisilta tyypeiltä kävijät vaikuttavat. Kyseessä ei ole hoitopaikka, vaikka työntekijöillä onkin valmiuksia auttaa erilaisissa haasteissa.

Ystäväni/kumppanini haluaisi myös tulla mukaan toimintaan. Voinko vain ottaa hänet mukaan?

Kaikki tulevat mukaan toimintaan tutustumiskäynnin kautta. Jos hän kuuluu kohderyhmäämme, neuvo häntä varaamaan aika tutustumiskäynnille. Silloin tällöin järjestämme myös kaikille avoimia tapahtumia, joihin voi kutsua kavereita ja sukulaisia. Tällaisia ovat olleet esim. Tapahtumien yöt, Avoimet ovet ja taidenäyttelyjen avajaiset.